Χάρι Πότερ: Μαγεία & διαφορετικότητα

xari poter

Στα περισσότερα βιβλία οι συγγραφείς, θέλοντας να μεταδώσουν στους αναγνώστες ένα μήνυμα, χρησιμοποιούν μέσα, όπως χαρακτηριστικά, ιδεώδη και καταστάσεις που είναι τροφή για σκέψη και παραλληλισμό με τον κόσμο μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ.

Μπορεί να σας φαίνεται απίθανο αλλά η διαφορετικότητα και η αποδοχή της είναι ζωτικός κρίκος για την εξέλιξη της ιστορίας. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές έπρεπε να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις του μαγικού κόσμου και να ενωθούν για το κοινό καλό. Ο Χάρι, ημίαιμος, καταγόταν από μία οικογένεια που η τραγική της ιστορία έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Ερμιόνη, λασποαίματη (γεννημένη από ανθρώπους), με όλη της την ευφυΐα και αποφασιστικότητα προσπαθεί να αποδείξει την αξία της. O Ρον, καθαρόαιμος, μέλος μια πολύτεκνης οικογένειας, μέσα στην οποία κατέχει την θέση του μικρότερου αδελφού, παλεύει να ανέβει στα μάτια όλων και να ξεχωρίσει. Εάν αυτοί οι τρεις χαρακτήρες είχαν μείνει κρυμμένοι πίσω από τις σκιές των δεισιδαιμονιών του κόσμου τους, τίποτα δεν θα είχε συμβεί και θα τα είχε καταλάβει όλα το σκότος (γνωστό και ως Βόλντεμορτ).

Εξίσου σημαντικοί χαρακτήρες με ιδιαιτερότητες ήταν η Λούνα, η ονειροπόλα, με την κρυφή εξυπνάδα και ψυχραιμία που έσωσε την κατάσταση, αγνοώντας τα παρατσούκλια που την ακολουθούσαν από την πρώτη μέρα του σχολείου, ο Νέβιλ, που ξεπερνώντας τους φόβους του γεμίζει θάρρος και πολεμάει έναντι της σκοτεινής πλευράς και ο Ντράκο, που όντας καταπιεσμένος κάνει τον μικρό ψυχολογικό πόλεμό του απέναντι στους γονείς του, τους δαίμονές του και τις σκοτεινές υποχρεώσεις, τις οποίες αναγκάστηκε να φέρει εις πέρας. Όλοι τόσο διαφορετικοί και ξεχωριστοί μα όλοι τόσο σημαντικοί, ο καθένας με την δική του προσωπική λάμψη.

Αλλά και πέρα από τους κεντρικούς χαρακτήρες, η αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και η αξιοποίησή της παρουσιάζεται στα πιο κρίσιμα σημεία της πλοκής, όταν ζωομάγοι, πρώην και νυν θανατοφάγοι, καθηγητές, γονείς και μαθητές όλων των κοινωνικών στρωμάτων παρατάσσονται για να σώσουν τον κόσμο και το μέλλον τους.

Ποιο είναι λοιπόν το ηθικό δίδαγμα αυτής της όχι και τόσο παιδικής ιστορίας; Πως μόνο όταν αποδεχτούμε τις διαφορές μας ως άνθρωποι και συνεργαστούμε αρμονικά για έναν κοινό σκοπό, τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο και υπέροχο μέρος για όλους.

Α. Βάκρινου, Γ3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: