Δίδυμα: Ίδιοι μα και τελείως διαφορετικοί κόσμοι

Δίδυμο ονομάζουμε το καθένα από  δύο παιδιά που κυοφορούνται μαζί και γεννιούνται κατά την ίδια γέννα. Τα δίδυμα μπορεί να είναι είτε μονοζυγωτικά είτε διζυγωτικά.

«Τα μονοζυγωτικά δίδυμα δημιουργούνται από ένα μοναδικό ωάριο, το οποίο όταν γονιμοποιηθεί, διαχωρίζεται στα δύο. Έτσι διαμορφώνονται δύο όμοια έμβρυα με κοινό DNA. Αυτά τα δίδυμα είναι πάντοτε του ιδίου φύλου και έχουν τον ίδιο τύπο αίματος. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα μπορεί να είναι σχεδόν πανομοιότυπα στην εμφάνισή τους, αλλά δεν είναι πάντα ταυτόσημα. Σε πολλές περιπτώσεις μονοζυγωτικών διδύμων είναι σχετικά εύκολο να διακρίνει κανείς τις βασικές διαφορές. 

 Τα διζυγωτικά δίδυμα εμφανίζονται όταν δύο διαφορετικά ωάρια γονιμοποιούνται με δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια. Έτσι διαμορφώνονται δύο διαφορετικά έμβρυα που μπορεί να έχουν τόσα κοινά όσα και δύο αδέρφια που γεννιούνται σε διαφορετικές περιόδους. Τα διζυγωτικά δίδυμα μπορεί να είναι του ιδίου φύλου και / ή να έχουν τον ίδιο τύπο αίματος. Για τα δίδυμα που είναι διαφορετικού φύλου ή έχουν διαφορετικό τύπο αίματος, μπορεί να καταλάβει κανείς αμέσως ότι είναι διζυγωτικά. Τα διζυγωτικά είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διδύμων.»

Από την προσωπική μου εμπειρία, πιστεύω ότι τα δίδυμα μπορεί να μοιάζουν εμφανισιακά, όμως είναι δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες. Εγώ με τον αδερφό μου είμαστε διζυγωτικά δίδυμα, δηλαδή κατά την κύηση ήμασταν σε διαφορετικούς σάκους. Από την πρώτη μέρα της ζωής μας, μοιραζόμαστε τα ίδια πράγματα, μεγαλώνουμε στην ίδια οικογένεια και έχουμε κοινές γνωριμίες και δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, έχουμε αξιοποιήσει πολύ διαφορετικά τα ερεθίσματά μας, δεν αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο και έχουμε διαμορφώσει δύο ξεχωριστούς και μοναδικούς χαρακτήρες. Όπως λέω για πλάκα «εμένα μου αρέσει το σουβλάκι, ενώ του αδερφού μου η πίτσα»! Επομένως, συμπεραίνουμε ότι ακόμα και τα δίδυμα παρουσιάζουν χαρακτηριστικές διαφορές, όπως όλα τα αδέρφια και όλοι οι άνθρωποι. Ίσως, όμως, το δέσιμο μεταξύ τους να είναι πιο ισχυρό, αφού μοιράζονται την ίδια ζωή!

 Πηγή: https://www.mytwins.gr/monozygotika-i-dizygotika-didyma/

Ν. Κεφαλληνός, Α3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: